onsdag 2 mars 2011

Semlor

Är vansinnigt sugen på att baka semlor och ha fikabjudning!
Veganska semlor


IngredienserBULLAR
75 gram vegetabiliskt margarin
2,5 dl havredryck
25 gram jäst (för söta degar)
0,5 dl socker
1 krm salt
1 tsk mald kardemumma
7,5 dl vetemjöl

FYLLNING
300 gram mandelmassa
1 dl havredryck
3 dl vegetabilisk ”vispgrädde”
florsocker
 
FaktaPortioner: 15-20 bullar
Tillagningstid: 1,5 timme

 

Tillagning
Traditionella semlor utan animaliska ingredienser. Smöret ersätts av vegetabiliskt margarin, grädden av ”vispgrädde” baserad på soja eller havre (t.ex. SoyaToo eller GoGreen) och mjölken av havredryck (Oatly eller GoGreen). Vegansemlorna kan med fördel även serveras till icke-veganer!

Smält margarinet i en kastrull och tillsätt havredrycken och värm degvätskan till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av degvätskan så att all jäst löser sig, tillsätt resten av degvätskan och blanda väl. Rör ner socker, salt och kardemumma och till sist mjölet. Spara lite av mjölet och tillsätt det vid behov under knådningen (för att undvika att degen blir för torr), det ska bli en smidig deg. Knåda degen ordentligt, har du en degblandare kan du köra degen en kvart. Låt jäsa i bunken 30-40 minuter.

Dela upp degen i det antal bullar du vill ha (t.ex. 15 stora eller 20 små) och forma bullar genom att rulla varje degbit med kupad hand mot bakbordet. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa cirka 30 minuter, tills de blivit dubbelt så stora.

Pensla bullarna med lite havredryck och grädda cirka 10 minuter i 225 grader. Låt bullarna svalna på ett galler och lägg en duk över. När bullarna svalnat skärs toppen av och innankromet tas ut, detta blandas med mandelmassan och havredryck och det ska bli en ganska lös smet som läggs ner i bullarna igen. Vispa ”grädden” och spritsa (eller klicka) ovanpå bullen. Lägg på toppen och sikta lite florsocker ovanpå.

// Receptet är stulet från http://www.vegetariskt.com/visarecept.asp?ReceptID=2445

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar